O tym, że na nią cierpimy dowiadujemy się zazwyczaj dopiero wtedy, gdy jej stadium jest już zaawansowane i pojawiają się groźne powikłania. Nieleczona może powodować m.in. rozwój miażdżycy, niedokrwienie i zawał serca, udar mózgu, uszkodzenie siatkówki, trudno gojące się rany - zniszczenie organizmu podobne w efekcie końcowym do spustoszeń powodowanych przez boreliozę.
To właśnie wykorzystaniu ziół w leczeniu tej choroby, odpowiedniej diecie i stylowi życia zapobiegającemu chorobom cywilizacyjnym poświęcony był tegoroczny „Dzień ziół narwiańskich” zorganizowany przez Fundację Sztuk i Dialogu.
Dr Marta Żebrowska-Gamdzyk, adiunkt PWSIiP w Łomży mówiła o mechanizmach powstawania choroby, jej skutkach i diecie cukrzycowej hamującej chorobę. Zachęcała również do picia większej ilości wody i ruchu, który jest lekarstwem niezastąpionym.
Brat Jan z Dukli Ścieranka, zakonnik z Klasztoru Bonifratrów w Warszawie przedstawił wiele ziołowych receptur polecanych przy cukrzycy, działających nie tylko na poziom cukru, ale również ogólnoustrojowo, co zmniejsza powikłania powodowane przez chorobę. Ziołami zawierającymi glikokininy (substancje zawarte w roślinach, które są zdolne do obniżania poziomu glukozy w osoczu krwi) są m.in.: rutwica lekarska, pokrzywa zwyczajna, borówka czernica, owocnia fasoli, mniszek lekarski i to właśnie one są częstym składnikiem zalecanych mieszanek.
Teresa Grużewska z Muzeum Przyrody w Drozdowie zachęcała do spożywania pospolitych, a bardzo cennych roślin występujących wokół nas. Należą do nich np. bluszczyk kurdybanek, tasznik pospolity, szczawik zajęczy (wyjątkowo zasobny w wit. C), glistnik jaskółcze ziele. Zwróciła uwagę na szeroko pojęty zdrowy styl życia, samodzielne przygotowywanie posiłków, unikanie plastikowych opakowań do żywności itp. Podkreśliła znaczenie szczelności jelit i dobroczynne działanie postu.
Agnieszka Prymaka z Zielskiej Kolonii zapoznała natomiast ze sposobami domowego wykonania maści ziołowych oraz - działającego przeciwzapalnie i przyspieszającego gojenie ran - olejku dziurawcowego.
Spotkanie, jak w latach ubiegłych, zakończyła wspólna degustacja potraw ziołowych przygotowanych przez Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży.